Лакиран или омаслен паркет

Тук можете да задавате всякакви въпроси относно покупка на паркет.

Лакиран или омаслен паркет

Мнениеот nadia » Чет Юли 22, 2010 9:24 am

Здравейте!
Много се радвам, че намерих този форум. Най-накрая ще получа компетентно мнение по няколко въпроса, свързани с предстоящата ни покупка на паркет. Дано въпросите ми да са зададени в правилния подфорум :oops:
Наскоро закупихме жилище (мезонет), което е построено през 2008г. На първия етаж има плаващ под, на втория имаше също, но се ронеше много и го махнахме. Съпругът ми е решил да постави каменна вата и OSB плоскости на втория етаж. Така... Решили сме всичко (без баните и терасите :) ) да е в дъбов паркет, масивен, тип дюшеме. Жилищната площ е към 110 кв.м.
Докато обикаляхме в Стройко през пролетта чухме за пръв път за омасляване на паркета и на мен много ми допадна идеята. Най-вече ми хареса изказването, че ако се получи драскотина, то лесно и сравнително бързо може да се поправи.
В момента имаме лакиран паркет в хола, който се надраска бързо от играчките на детето. Предполагам, че с омасления положението ще е същото, но .... незнам.
Съпругът ми иска да се нареди, да се изцикли на място и да се лакира на място. Много хора ми казват, че хамалогията с маслата е много голяма, посивявала дървесината, износвала се бързо, не си заслужавало.
Вие какво ще ме посъветвате? Предварително благодаря!
nadia

Re: Лакиран или омаслен паркет

Мнениеот parketmilanov » Сря Юли 28, 2010 2:14 am

Здравейте ,
Омасляването или лакирането е същото като спор като дизелов или бензинов двигател за колата :)
всяко от нещата има своите предимства и недостатъци , но така или иначе маслата/твърдите вакси /дават естественост на дървесината и комфорта на стъпване все едно натурална необработена дъска .
недостатък-трябва да се подържа с подържащите консумативи от същата марка а не пронто за подове, което си е като труд и като средства допълнение ,но ако се замислим и сравним имаме си градинка с тревичка/която е един вид плевел/и колко труд и хвърляме и усилия и средства за да стане и расте тучна и зелена /мисля че ако сте се насочили към маслата /независимо коя марка /аз лично предпочитам на фирмите OSMO i IRSA няма да сгрешите.
Лакове
-водна основа- IRSA ,BONA, TOWER от Българските МЕГАХИМ /който е още в зората на развитието си и за жалост не дава това качество и визия които съм свикнал да виждам в немските и италианските лакове/-дават естественост на паркета /дюшемето/но за жалост в ниските /евтините серии /не са никак здрави
има продукти които са лакове но на визия е все едно масло /BONA -Naturale 1K i 2K едно компунентен и двукомпонентен с цени между 45 и 60лв за литър
водните лакове също имат препарати за туширане на дребни драскотинки но така или иначе ако трябва да се лакира трябва да е цялостно /цялото помещение /а не както маслото локално .само на увредените или надраскани места.
-ICA , DEVA ,IRSA, от българските МЕГАХИМ полиуретанови-хубава визия изпъкват жилите на дъбовия материал без значение дали е гланц мат и сатен проблема е че доста миришат при нанасяне и остатъчна миризма 2 седмици.другия проблем е че при надрасване деружката си личи .
Надявам се да съм бил полезен ,
ако имате въпроси или питания отностно дюшемета и консумативите за тях звънете не ни жалете :) !
Поздрави
Б.Миланов
parketmilanov
Майстор

Назад към Покупка на паркет